Novosti

KAKO SMANJITI MASNOĆU U KRVI: Ova dva sastojka eliminišu višak masnoće iz krvi

Zbog brzog načina života, loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, povišena masnoća u krvi postala je uobičajena bolest današnjice. Povišena razina masnoća, kolesterola i triglicerida, u krvi rizik je za razvoj debljine, metaboličkog sindroma, bolesti srca i krvnih žila. Stoga treba promišljeno pristupiti i znati kako prirodno smanjiti masnoću u krvi.

Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom (glavni su sastojak životinjskih i biljnih masnoća), a proizvodi ih i naše tijelo. Nalaze se u masnim stanicama kao skladište energije. Sve prekomjerno što pojedemo pretvara se u trigliceride i taloži u obliku masnih naslaga. Na povišenje masnoća, uz unos masne, pržene hrane, utječu i nedostatak tjelesne aktivnosti, višak kilogrma, prekomjeran unos šećera, pušenje, stres, i neke bolesti štitnjače…

Povišene masnoće u krvi povećavaju rizik od pojave ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Kako smanjiti masnoću u krvi

Ponekad, kada je povećan nivo masti, možemo primijetiti zadebljanje na gornjem očnom kapku, kao žute mrlje, ili na drugim dijelovima tijela. Zato, odvojite nekoliko minuta pred spavanje, i napravite ovaj prirodni lijek protiv masnoće u krvi!

Uzmite tri suhe smokve i napravite male rupice čačkalicom sa svih strana, a zatim ih stavite u staklenu posudu u kojoj ste prethodno stavili 2 dl jabukovog sirćeta. Ostavite da stoji preko noći i pojedite tri smokve ujutro.

Ne bacajte ostatak sirćeta, već stavite tri smokve pripremljen na isti način sljedeće noći. Ta 2 dl sirćeta mogu se koristiti u sedam dana. Osmog dana uzmite novo sirće i ponovite postupak za drugu sedmicu, nakon čega pravite pauzu od 14 dana.

Napitak za snižavanje kolesterola

Limun i peršin za kolesterol

Potrebni sastojci:

1 kg limuna
5 vezica peršina
3 l vode
1 vrećica sode bikarbone

Priprema:

Limun oprati u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu u koju je prethodno umiješana vrećica sode bikarbone. Sastojke ostavite u vodi oko sat vremena. Peršin sa stabljikom isjeckajte na sitnije komadiće, a zatim isto učinite kao i sa limunom (s korom).

Peršun i limun staviti u posudu te na njih naliti tri litre vode i kuhati na nižoj temperaturi oko dva do tri sata tako da se sastojci dobro raskuhaju. Nakon toga ocijedite, a ono što ostane, oko 1,5 l sirupa prelijte u čistu staklenu ili bocu.

Konzumiranje: Popijte jednu rakijsku čašicu napitka svakoga jutra na prazan želudac i tako dvije sedmice. Rezultati zasigurno neće izostati.

narodnilijek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *