Novosti

KIFLICE SA MARGARINOM: Preukusne i MEKANE, a gotove su U TREN OKA

Donosimo vam recept za neodoljivo ukusne i mekane kiflice sa margarinom koje će oduševiti vaše čulo ukusa.

Kiflice sa margarinom neodoljivo su ukusne i mekane i odličan su izbor za svečanije trpeze. Lako se prave, a dobra stvar je što mogu biti i posne i masne.

Sastojci:

500 ml vode
40 g svježeg kvasca
20 g šećera
20 g soli
2 kašike ulja
250 g margarina,
oko 1 kg brašna (900 g za mješanje) t-400, mekano
1 žumance

Priprema:

Toploj vodi dodati kvasac i šećer pa promješati. Dodati pola brašna, so i pola margarina i opet izmiješati. Najbolje je da je margarin sobne temperature, jer će se lakše umijesiti.

Dodavati postepeno brašno pa umesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi pa preliti sa uljem i ostaviti 5 minuta da odmori, da ulje malo upije u tijesto. Zatim ijtesto podijeliti na tri dijela, te svaki dio razvući u krug. Od preostalog margarina ostaviti jednu kašiku, ne previše. Na prvi krug namažite pola preostalog margarina, poklopite drugim krugom pa premažite sa ostalim margarinom i poklopite sa trećim krugom. Stisnite malo rukom pa razvucite tijesto u veliki krug. Isjecite ga na 4 pa na 8 delova i onda još svaki na 2 ili 3 dela, zavisno kolike kiflice želite.

Umotajte, pa poslažite u pleh, zatim premažite umućenim žumancetom ili otopljenim margarinom ili oba. Kada poslažete i premažete kiflice, onda uključite rernu da se zagrije na 200 stepeni.

Kiflice će taman da odstoje dok se rerna ne zagrije. Staviti da se peku 15 – 20 minuta, zavisno od rerne. Pečene kiflice dok su još u plehu premazati sa onim margarinom što ste ostavili tj margarin malo otopite kada vidite da će kiflice biti pečene, pa tek onda vadite iz pleha.

Izvor: Domaći recepti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *