Novosti

ŠALA JE SKUPO KOŠTALA: Ovako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku!

O Josipu Brozu pisale su se mnoge pjesme, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bijela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i pol godine robije na Golom otoku, gdle je završila kada joj je bilo samo 22.

U to vrijeme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porijekla, se nije puno znalo, niti se smjelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku.

Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pjesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara”.

Poslije raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala “Ljubičica bijela”, a koja je u Izraelu, gdje je i živjela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler.

U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

“Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekla djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji”, piše ona, prenosi kurir.stil.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *