Svet

3 ARAPSKE MUDROSTI O TOME ŠTA NIKAKO NE SMIJETE REĆI DRUGIMA: O, ovome ne pričaj ni rođenoj majci

Ne dovodi u iskušenje druge ljude svojim tajnama, kažu Arapi i vjerujemo da su 100 posto u pravu

“Ako te nešto boli – ćuti!”

Postoji jedna stara priča o starcu Eziju. Starac Ezijo je ostao sam na farmi, nakon što mu je sin otišao u vojsku. Ezio je hrabro radio, vrijedno privređivao, sam vodio čitavu farmu. Jednog dana mu priđe komšija i pita ga: “Kako si Ezio?”

“Bole me leđa…”, požali se Ezio komšiji.

Ubrzo se po čitavom kraju pročulo kako starca Ezija bole leđa, te kako je nemoćan da se sam stara o imanju i životinjama.

Uskoro mu počeše pristizati ponude od komšija da za bagatelu otkupe njegovo imanje. Kada im je rekao da je to premalo za takvo imanje, rekli su: “Bolje bilo kakav novac, nego nikakav. Leđa te bole, star si i nemoćan, prodaj imanje.”

Niko se nije ponudio da mu pomogne, svi su htjeli samo da imaju korist od njega.

Starac je nastavio da ćuti i da radi, a kada mu je došao sin iz vojske, starac Ezio mu je predao imanje uz riječi: “Ako te nešto zaboli – ćuti.”

324181-shutterstock-344402276-ff

“Ne govori prijatelju ono što ne bi rekao neprijatelju”

U svakom čoveku ima svetlosti i tame, nikad niste sasvim sigurni kada će se probuditi ona mračna strana u čovjeku i šta će je probuditi. Bolje ne govorite prijatelju ono što ne možete da kažete ni neprijatelju.

Ako kažete prijatelju pa on iskoristi vašu tajnu, bićete ljuti na dvije osobe: sebe i svog prijatelja.

“Nikad ne govorite loše o sebi”

Svako ko omalovažava sebe daje primjer drugima da ga i oni omalovažavaju. Ako se osoba ponaša dostojanstveno i drugi će se prema toj osobi odnositi sa poštovanjem.

Starac Okam je živio u pustinji 10 godina. Svaki dan je vrijedno radio i trudio se da bi pronašao vodu, kada mu je pošlo za rukom svi iz sela su dolazili da mu čestitaju, a on je govorio: Nije to ništa.

Ubrzo su se svi odnosili prema njegovom pronalasku vode kao da je to ništa. Umjesto da se napiju vode, oni su prali noge u tom izvoru. Ubrzo je voda postala zagađena i blatnjava bara.

Starca je to boljelo strašno, ali ljudi su se prema njegovom trudu odnosili baš onako kako im je i on sam rekao – kao da je to ništa.

(Stil)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *