Ispovesti

“VIDJELA SAM CRNU MRLJU KAKO PUŠTA PIPKE I SVE MI JE BILO JASNO”: Ovako je Milena saznala da ima rak debelog crijeva

Ispovijest Milene koja je pobedila rak debelog crijeva pokazuje da uvek postoji nada i svjetlo na kraju tunela.

Lekari najčešće svrstavaju rak debelog crijeva i rektuma u istu kategoriju, jer imaju mnogo zajedničkih odlika. U većini slučajeva, karcinom debelog crijeva potiče od benignih izraslina, odnosno polipa, na sluznici debelog crijeva. Vremenom, neki polipi mogu alterirati i transformisati se u kancerogena tkiva.

Takođe, ljekari upozoravaju na važnost uočavanja faktora rizika. Važno je naglasiti i da su simptomi veoma teško uočljivi zbog čega se ovakva vrsta bolesti veoma kasno i otkriva.

Jedna od onih koji su pobedili rak debelog crijeva jeste Milena, majka dvoje dece i ponosna baka. Milena je svoju borbu sa opakom bolešću opisala za Aska.rs.

– Kad sam otišla na kolonoskopiju, dok sam ležala na krevetu, sam doktor je bio toliko nervozan da je i na mene prenio tu nervozu. Jedva sam čekala da kaže da se okrenem nekako da bi i ja vidjela taj monitor i onda je sestra rekla “Milena, okrenite se na leđa”. Okrenula sam se na leđa, pogledala na monitor, vidjela sam crnu mrlju koja impulsira, koja pušta crne pipke. Bilo mi je sve jasno. Ja kažem, doktore meni je sve jasno, ja sve znam, ne morate da se trudite, ne morate ništa da mi pričate – ja sam spremna samo da se to što pre otkloni. – objasnila je Milena i dodala:

– Rekao je da je najbrže moguće četvrtak. Četvrtak je stvarno bio, probudila sam se u šok sobi. Okolo su bili jako teški bolesnici, kukali su, jaukali, ja sam ćutala. Jako mi je bilo teško kad je došla moja unuka, koja ne živi ovde. Ujutru je došao moj doktor, ja sam ga pitala “Doktore, samo želim da znam, da li ste skinuli sve to u cjelosti?”. On je mene pitao “Milena, kako se ti osjećaš? Kažu dole da si bila izuzetan pacijent. Ja sam rekla “Doktore, ja sam odlično, mene ništa ne boli”.

– Pomislila sam, pa ja sad imam novi život, drugi život. Bože, kako mi je život dao lijep poklon. Treba uživati u njemu, radovati se. – zaključila je ova hrabra žena.

Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog creva:

Godine: stariji od 50 godina češće oboljevaju, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu
Genetski sindromi: familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog crijeva (Linčov sindrom)
Ranije liječen rak debelog crijeva
Rak debelog crijeva u porodici – karcinom debelog crijeva kod roditelja, braće i sestara ili djece povećava šanse za obolijevanje
Zapaljenjske bolesti crijeva: Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest
Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća

(Stil)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *