Novosti

UKLONITE ŽUTE MRLJA SA DUŠEKA ZA 10 MINUTA: Treba vam samo 1 namirnica iz kuhinje, BEZ IKAKVOG RIBANJA

Gjivice i bakterije nalaze se u dušecima i tu nalaze odlično tlo za razmnožavanje. Održavanje vašeg dušeka besprijekornim nije samo pitanje čistoće, već i zdravlja. Ako ste ikada čuli za stenice, znate koliko mogu biti zastrašujuće Šta uzrokuje žute mrlje na dušeku? Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem dušeku. Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje. Budući da prosječna osoba ne može razlikovati te dve vrste, žute mrlje uvek trebate očistiti čim ih primijetite. Naša tijela luče mnogo različitih tečnosti. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše tijelo proizvodi kako bi zaštitilo i hidratizovalo našu kožu. Sebum se također nalazi u kosi. Žute mrlje na dušeku mogu biti i posledica jedenja u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda djece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu. Ako živite u vlažnom području, vjerovatno se puno znojite u krevetu.

Znoj je nezgodan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostaviće neugodan i smrdljiv trag. Daleko najgori uzrok žutih mrlja na dušeku je plesan. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim dijelovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu stvar zvanu mikotoksin. Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primijetite da imate problema sa disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije. Na kraju, dotrajalost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje dušeka. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, vjerovatno je bolje da ga zamijenite. Evo kako ukloniti žute mrlje sa dušeka:

Prirodno rješenje Ovo je ekološki prihvatljivije rješenje. Pomiješajte vodu, so i sodu bikarbonu u činiji da napravite smjesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu pravo na krevet. Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mešavine nego na drugim mjestima. Čistite cijeli dušek i pobrinite se da se plijesan ne proširi previše. Nakon što ste smjesu nanijeli, ostavite da odstoji 30 minuta.Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mjestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje. Hemijsko rješenje

Opet vam treba soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomiješati sa deterdžentom za suđe. Svaki deterdžent za posuđe je dobar izbor, ne brinite previše o robnim markama ili mirisima. Smjesa koju ste napravili treba biti penušava. Nanesite je na zamrljano područje, razvucite ga rukavicama ili mokrim peškirom. Nakon što ga nanesete na celo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ga obrišite mokrim peškirom. Još niste gotovi. Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suhom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite cijeli postupak ispočetka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *