Novosti

METEOROLOG UPOZORIO DA NA NAŠE PROSTORE STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA, A SVI SE PITAJU ŠTA JE TO: Nije nimalo naivna pojava!

Marko Čubrilo, meteorolog amater, upozorio je na to da danas do sredine dana, tokom poslijepodneva i rane večeri nad velikim dijelom Srbije postoji opasnost od pojave snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, tuče/grada, olujnog vjetra i snažnog sjevanja.

„Po prvi put u ovoj sezoni oluja indeksi nestabilnosti će biti dovoljno visoki za mogućnost razvijanja superćelijskih oluja, ali hoće li se one formirati i gdje zavisi od detalja koje nije moguća unaprijed predvidjeti“, naveo je Čubrilo.

A šta je zapravo „superćelijska oluja“?

Stiže s oblacima koji umiju da djeluju apokaliptično i pravi su primjer sile prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posljedica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gdje prouzrokuju štetu.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

„Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomijeranje vjetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vjetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka“, prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

„Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada.“

Baš to se pre nekoliko godina desilo u selu Šopić kod Lazarevca.

Strašan vjetar, jezivog levka, poznat iz katastrofičnih emisija na kablovskim televizijama, pogodio je ovo malo mjesto u beogradskoj opštini Lazarevac 2014. godine.

Tornado je zbrisao zvonik lokalne crkve i mnoge kuće. Sve je izgledalo kao u ratu – uništeni su bili i krovovi i grede, stakla popucala, a na putu su se od siline vetra prevrtali šleperi, podseća kaldrma.rs.

Udar se desio 25. juna oko 19 sati i doslovno “obrijao” korovove kuća.

U svega nekoliko minuta spojili su se nebo i zemlja, a pijavica je rušila stabla, bandere i kao od šale bacala crijep.

Kompletan vrh zvonika šopićke crkve bio je otkinut. Hram je bio u toliko lošem stanju da je predlagano rušenje, ali, crkva je ipak bila zatim obnovljena.

Ispostavilo se da je povrijeđeno 26 osoba, a oštećeno više od 1.000 kuća. Palo je čak 10 dalekovoda pod visokim naponom, zbog čega je Lazarevac ostao bez struje.

Srećom, ovakve nepogode su rijetke, ali svakako kad krene nevrijeme treba se čuvati. Klima nam je već pokazala da se dosta promijenila i da treba da se pazimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *